Els reis regalen………

Moltes vegades els pares ens preguntem sobre què regalar als nostres fills per Nadal, per Reis, què els cagarà el tió?
En moltes llars es pot convertir en un autèntic mal de cap, el qual si analitzéssim en profunditat ens el podríem molt ben estalviar.
És important saber que cada edat té unes joguines més addients que d’altres, així com n’hi ha que sempre són vàlides(per exemple el joc de construccions….) i que l’entorn dels nens, ofereix per ells, un munt de possibilitats a l’hora de jugar i aprendre. Quan menys estructurada sigui una joguina més estarem motivant la descoberta que ofereix un objecte en qüestió i de l’entorn en general. Tanmateix estarem estimulant la seva creativitat i resolució de problemes. Per exemple una cullera de fusta de la nostra cuina pot convertir-se en una vareta màgica o una batuta pels nostres petits i des de ben petits!
De tota manera hi ha tres factors, almenys, que pesen a l’hora d’escollir les joguines dels nostres fills:
-          Una és l’edat del nen i el seu nivell de desenvolupament. Això vol dir, per exemple, que a un nen de 2 anys serà millor regalar-li un  trencaclosques o un llibre amb un disseny vistós,  amb personatges “ simpàtics i atractius” i unes pàgines gruixudes i resistent!
-          La seguretat: aquesta  variable és molt important ja que ens estalviarem ensurts innecessaris. Per posar un exemple ens servirà saber que si qualsevol joguina o peça d’aquesta joguina pot passar pel diàmetre del  rotlle d’un paper de bany, aquella joguina pot ser engolida pel nostre fill. I això té validesa fins els 6-7 anys que és quan comencen a interioritzar la idea de  perill i de la pròpia seguretat física. Comencen!
-          Una altra variable serà les seves preferències: Aquestes les veurem si estem atents, si els observem des de la nostra més sincera atenció sense jutjar. Fixant-nos-hi veurem des de com juguen, amb què…..més enllà del seu sexe. Si no condicionem el seu joc, aquest ens dirà moltes coses del nostre fill i de la seva personalitat i temperament. És molt revelador i ens ajuda a entendre’ls.
Però el que hem de saber és que avui dia els nens estan tant sobreregalats que acaben essent immunes a les joguines, estan saturats! A part aquestes joguines moltes vegades pensen per ells i  se’ls priva d’una cosa molt important que és la seva creativitat innata, de l’oportunitat de crear, construir i solucionar problemas. Els nostres infants estan dissenyats per sorprendre’s. Són petits científics en vies de formació. Els seus ulls están oberts a l’exploració. No necessiten joguines que els estimulin, el món és de per sí estimulant per ells.
I sobretot no us engoixeu si el vostre fill petit no està atent a les joguines i es queda amb la caixa, és perquè aquesta es pot convertir en qualsevol cosa, s’hi pot amagar, pot fer una cabana, el paper es pot transformar en qualsevol cosa, es pot manipular com ell desitja, en canvi un joc nou totalment estructurat té unes instruccions i una manera predeterminada de funcionar.
Per acabar i sobretot, sobretot no castigueu o premieu als vostres fills amb els reis. Coaccionar-los amb els regals que els reis els passaran no té un valor pedagògic clar i efectiu. Les correccions pedagògiques que feu a casa feu-les en conseqüència amb el que ha fet en un moment pròxim al fet. Si acaba de fer una  rabieta, gestioneu-la al moment, deixeu-lo sense dibuixos aquella mateixa tarda, però no l’amenaceu en que els reis no portaran el regal desitjat i en el seu lloc  li portaran carbó.
El bon o mal comportament no es compra sinó que es gestiona, reforçant  aquella conducta o extingint-la sempre  des de l’acceptació del nen com a persona, incondicionalment. Els “reis” no han de servir com a amenaça fantasma durant tot un any, hi ha altres maneres de fer que la conducta d’un fill sigui la que més beneficis a tots nivells li reportarà a ell mateix i al seu entorn.
Escrit per Elisabeth Rusiñol Mirapeix. Per més informació no dubteu a consultar-me, em trobareu a Interpersonal Vic.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog