Tornem a la normalitat!

Amb la tornada a l'escola tot sembla que ha tornat a la normalitat. Mica en mica el "caos" d'horaris en el que estàvem immersos torna a ser un seguit de rutines que donen més tranquilitat tant als nostres petits com a nosaltres els pares.

I per què sòn tant importants les rutines?


Les rutines aporten als nens petits seguretat i confiança. Saber que després de la banyera ve el sopar fa que ells sàpiguen i interioritzin l'entorn que els envolta com a un lloc segur. El fet de poder anticipar les coses ens dóna a priori una sensació de seguretat.

La repetició de les rutines diàries es converteix en un hàbit i com va dir Ovidi....." Res hi ha tant fort com l'hàbit"


La construcció dels hàbits

Cap de nosaltres neix ensenyat i sobretot pel que fa als hàbits. Aquests s'aprenen i es fan cabdals pel nostre equilibri emocional. De fet una persona sense hàbits pot ser que perdi tot el seu equilibri emocional i arribi a abandonar-se en física i emocionalment.

En el cas dels nens és molt important que interioritzin uns hàbits saludables per tal de fer front als aconteixements quotidians dins d'un ordre i sentit.

Els nens han d'entendre perquè fan les coses, pregunten el per què de tot i això és una molt bona senyal. En el cas dels hàbits tots ells tenen una explicació, la qual és necessària explicar amb carinyo, paciència i constància.

D'aquesta manera els nostres fills entendran la coherència d'aquelles accions i fins i tot del benestar que els proporciona fer les coses en un sentit determinat.


Cal exigir que es compleixin?


Des de l'exigència els nens no aprenen de manera efectiva. Cal que a casa vegin que els primers que duem a terme els hàbits som nosaltres els pares. No té sentit que els diguem que s'han de rentar cada dia les dents perquè sinó hauran d'anar al dentista, que fer-ho primer nosaltres i explicar-els-hi que gràcies a haver-nos rentat les dents no hem d'anar al dentista tant sovint.

Recordem que tots els aprenentatges es consoliden amb el temps, des de l'observació i el modelatge.

Per tant siguem bons models pels nostres fills i poc a poc anem tornant a la normalitat. Si ho vivim sense exigències i estrés tot s'anirà posant a lloc sense que ens n'adonem.

Els hàbits i les rutines ens acaben donant a la llarga la constància i la regularitat que requeriran les coses que volguem aconseguir a la vida d'adults.


Alguns trucs.....


Convertiu l'hora d'anar a rentar les dents en quelcom a fer junts, renteu-vos les dents davant dels vostres fills perquè vegin que vosaltres també ho feu i de pas els ensenyeu, com aquell que no vol la cosa, com es fa. O jugueu a que us ho ensenyin ells, per exemple!!! Sempre s'hi fan molt en això de compartir que bé que fan alguna cosa.

Impliqueu al vostre fill en l'el.laboració del sopar depenent de l'edat del mateix. Si és molt petit permeteu que us vegi preparant-lo desde la distància de seguretat. Que olori el menjar, el toqui....

Convertiu l'hora del bany en un moment comú, digueu al vostre fill que si acaba d'hora de dutxar-se tindrà més temps per fer el que ell esculli(o el més aproximat)

Busqueu una estona per llegir junts, és important que ens vegin a nosaltres fent-ho primer, quan més petits més serveix aquesta premisa!


Si en voleu saber més o fer-me preguntes ja ho sabeu, podeu esriure'm un mail a eli.rusinol.psicologa@gmail.com

www.elirusinolpsicologa.cat











Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La transformació del dol